Onduidelijk

Hoewel we weten dat structuur belangrijk is voor Marijn, proberen we regelmatig toch wat anders te doen dan ‘een rondje roltrappen’ in het centrum van Zwolle of op het station. Het is echter altijd zoeken naar een aantal activiteiten waarmee je de dag met Marijn kan vullen.

Zus Esmee moest afgelopen zondag optreden tijdens het Waalzinnig festival in Nijmegen. Tijdens dit festival werken mensen met én zonder beperking samen door middel van kunst, cultuur en bewegen. Esmee moest buiten optreden, dus dat leek ons een mooie gelegenheid om met Marijn heen te gaan. Eventuele enthousiaste kreten van Marijn zouden op zo’n moment ongetwijfeld minder opvallen.

Marijn zit liever binnen dan op een druk terras

Foto
Maar hoe maken we aan Marijn duidelijk wat we gaan doen? We hadden natuurlijk geen foto’s van het festival. We kozen ervoor om een foto van een gitaar te gebruiken en te vertellen dat we met de auto naar de muziek gaan. Marijn was in eerste instantie blij. Toch maakte hij onderweg steeds het gebaar ‘roltrappen’. Gelukkig zijn die ook in Nijmegen te vinden

Na een autorit van ongeveer een uur, waren we iets te vroeg in het centrum. We besloten eerst koffie te gaan drinken op een terras. Dit vond Marijn lastig, want hij kon niet kiezen uit al die terrassen. We hebben inmiddels geleerd dat we Marijn dan maar beter even kunnen laten rondlopen. Als we hem dwingen om ergens te gaan zitten, zijn de poppen aan het dansen. Uiteindelijk kwamen we binnen terecht, terwijl iedereen heerlijk buiten op het terras zat. Het is niet anders. Liever rustig met Marijn wat drinken, dan per se wat zonnestralen pakken

Planning
Inmiddels waren de winkels open en kon Marijn genieten van enkele roltrappen. Zelfs buiten waren roltrappen te vinden. We hadden het qua planning zo uitgekiend dat we precies gingen eten rond de tijd dat Esmee moest optreden. We hoopten dat Marijn dan druk met zijn eten zou zijn, zodat we rustig konden kijken.
In eerste instantie zat het terras vol en wilde Marijn weer naar binnen, maar plotseling zagen we een tafeltje buiten. Tot onze verbazing liep hij gewoon mee en ging rustig zitten. En dat terwijl er net een muziekoptreden gaande was.0:000:53

Helaas gingen alle mensen staan toen Esmee moest optreden. Dus ging ik alleen even kijken. Marijn bleef gelukkig rustig zitten en genoot van zijn eten en een video van Peppa Pig. Het was mooi om te zien hoe Esmee samen met jongeren met een beperking danste. Je kon merken dat ze gewend is om met deze doelgroep om te gaan. Ik glom van trots. Enthousiast kwam ik dan ook terug naar het terras. Marijn zag dat als signaal om op te staan en wilde naar de roltrappen. Snel afrekenen dus.

Boos
En vanaf dat moment ging het mis. Marijn wilde wel op de roltrappen, maar werd plotseling boos. Hij krabde ons, trok aan zijn riempje en mopperde wat van zich af, totdat hij weer op een nieuwe roltrap stond. Toen werd hij weer rustig. We besloten dan ook dat het mooi was geweest en gingen richting huis. Thuis ging hij even rustig achter zijn iPad, maar even later was het opnieuw raak. Uit het niets werd Marijn ontzettend boos. Hij sloeg op zijn iPad, sloeg tegen de stoelen, gooide met de deuren en probeerde tussendoor nog even de hond of de kat zeer te doen. Met veel moeite kreeg ik hem in zijn bed en het lukte me om hem te strelen. Na een dik half uur werd hij rustiger. Waarschijnlijk omdat hij moe was van zijn eigen boosheid. Hij viel dan ook even in slaap.

Zwaaien naar zus Esmee

Wat nou de reden was? We vermoeden toch dat het kwam door de onduidelijkheid die deze dag met zich meebracht. Al die prikkels van het festival, geen vaste route van de roltrappen, volle terrassen. Het maakt helaas weer duidelijk dat we van Marijn niet teveel moeten vragen.

eerder verschenen bij RTV Oost in de serie ‘een toekomst voor Marijn’: verhalen.rtvoost.nl/eentoekomstvoormarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *