Media

De afgelopen jaren is er regelmatig iets over Marijn verschenen op radio, televisie of internet. Hier kan je enkele links terugvinden.

RTV Oost
Als programmamaker en journalist wilde ik al sinds de geboorte van Marijn meer aandacht vragen voor kinderen met een beperking. Door Marijn ervaarden we tegen hoeveel muren en drempels we opliepen. Ik begon met het bijhouden van een weblog, maar toen Marijn vier jaar werd en er enthousiast gesproken werd over passend onderwijs, wilde ik laten zien dat passend onderwijs niet altijd een oplossing is. Dit resulteerde in 2009 in een driedelige serie ‘Onzichtbaar beperkt’ voor RTV Oost en deze heb ik later gemonteerd tot een documentaire van circa 55 minuten. De documentaire werd niet alleen bij RTV Oost vertoont, maar niet lang daarna ook door vrijwel alle regionale omroepen via het gezamenlijke programma RegioDoc. De volledige versie van de documentaire ‘Onzichtbaar Beperkt’ zal ik hier nog een keer plaatsen, maar is voorlopig ook hier te bekijken: RegioDoc RTV Oost.

In 2018 begonnen wij onze zoektocht naar een geschikte woonplek voor Marijn. We wilden niet automatisch kiezen voor de plek die vanuit de dagbesteding of de zorgorganisatie werd aangeraden, maar wilden zelf graag verschillende plekken bezoeken. Onze zoektocht naar een geschikte woonplek was in 2018 maandenlang online te volgen bij RTV Oost. Elke twee weken kwam er een nieuw hoofdstuk over onze zoektocht. Het verslag geeft zowel in woord, beeld als geluid een uniek inkijkje bij verschillende woonplekken, daarnaast belicht het onder meer dilemma’s over inclusiviteit, wachtlijsten en screening. En het geeft ook een eerlijk beeld over ons gezin, onze zoektocht, onze twijfels. Het verslag is hier in zijn geheel terug te lezen, kijken en luisteren: Een zoektocht naar een woonplek.

Naar aanleiding van onze zoektocht naar een geschikte woonplek kreeg ik subsidie om een documentaire te maken over Levend verlies; van droom naar werkelijkheid. Deze documentaire werd deels tijdens de coronapandemie opgenomen en eindigt met de daadwerkelijke verhuizing van Marijn naar Assen. Deze documentaire is ook uitgezonden door RTV Oost en is hier terug te kijken: Levend Verlies.

Tot slot was er eind 2019 een thema-uitzending via Facebook en RTV Oost over Marijn, maar vooral over de complexe zorg van gehandicapte kinderen in het algemeen. In deze uitzending werd onder meer duidelijk dat artsen bij de behandeling van meervoudig gehandicapte kinderen nog wel eens tekort schieten, puur omdat ze niet voldoende weten wat de patiënt nodig heeft. Kijk hier de uitzending terug: thema-uitzending Toekomst voor Marijn.

Spraakmakers:
Maart 2020 tijdens de eerste lockdown werd ik geïnterviewd voor het radio-1 programma Spraakmakers. Luister en kijk hier het fragment terug: zware tijden voor mantelzorgers.

Op 1 juni kwam ik nogmaals in de uitzending van Spraakmakers omdat de lockdown toen (grotendeels) ten einde kwam: hoe heeft u het ouderschap ervaren tijdens coronatijd?

Eind september kwam Spraakmakers bij mij thuis op bezoek en trof mij in een ziekenhuisbed. Luister hier de reportage terug: terug naar lockdown

Tot slot mocht ik aan het einde van het jaar nog een keer aanschuiven in de studio van Spraakmakers om terug te blikken op het coronajaar. Een jaar waarin veel meer veranderde dan dat we vooraf voor mogelijk hadden gehouden: schooldirecteur en mantelzorger blikken terug op hun jaar.

Boeijend Nieuws:
In het relatieblad Boeijend Nieuws plaatsen ze elke keer het levensverhaal van een van de bewoners van VanBoeijen. In de editie van mei 2022 staat het verhaal van Marijn. Hieronder is het verhaal te lezen (of klik op de link onder de diashow):