Inventief

Marijn daagt ons altijd uit om niet alledaagse oplossingen te bedenken voor alledaagse problemen. We hebben door de jaren heen al heel wat trucjes moeten verzinnen. Trucjes om hem naar bed te krijgen. Trucjes om zijn nagels te knippen. Trucjes om hem aan het eten te krijgen. Trucjes om hem te kunnen verschonen. Soms is iets lange tijd een probleem en dan plotseling valt het kwartje en is er niks meer aan de hand. Maar voorlopig worden we qua creativiteit nog steeds flink op de proef gesteld.

Marijn krijgt inmiddels duidelijke baardgroei en een wekelijkse scheerbeurt is dan ook hard nodig. Dat is een groot probleem, want Marijn is werkelijk panisch voor het geluid van een scheerapparaat. Als hij het apparaat ziet, is hij verdwenen of wijst hij waar we het apparaat neer moeten leggen. Het liefst zo ver mogelijk bij hem vandaan en uit zijn zicht. Ook houdt Marijn niet van scheerschuim. Hij begint spontaan te kokhalsen als hij dat ziet. Dus hoe scheer je een puber dan?

Dames scheermesje
We hebben met Marijn zijn begeleiders nagedacht hoe we dit kunnen oplossen en toen kwamen we op het idee van een dames scheermesje. Daar zit immers al zeep aan. Hiermee zijn de donshaartjes van zijn kin prima te verwijderen.

Omdat Marijn niet zomaar gefrunnik aan zijn gezicht accepteert hebben we dat stap voor stap moeten aanleren. Dit hebben de begeleiders van het logeerhuis gedaan: eerst kijken bij een andere jongen die geschoren wordt, dan een keer met het mesje over zijn kin, dan twee keer en inmiddels mogen de begeleiders  rustig een paar keer met het mesje over zijn gezicht. Marijn vindt het nog steeds niet echt fijn. Hij zit dan ook geen moment stil en kan niet wachten totdat ze klaar zijn.
Inmiddels worden zijn haren op zijn kin wat stugger en krijgt Marijn ook een duidelijk snorretje. Het dames scheermesje is daarvoor te breed. Dus moesten we op zoek naar een nieuwe oplossing. Dankzij een tip kwamen we op het idee van scheerolie. Dit schuimt niet, maar voelt hooguit wat vettig. Het is even wennen voor Marijn, want zijn kin wordt eerst ingesmeerd met wat olie en daarna wordt hij geschoren. Maar gelukkig lukt dit ook steeds beter.

Heerlijk met een handdoek onder de douche

Douchen
Een ander mooi voorbeeld waarin we inventief moeten zijn is het douchen. Marijn is gek op water, maar niet op douchen. Hij heeft namelijk een hekel aan schuim en shampoo. Hij is onder meer overgevoelig op zijn hoofd en vindt al dat gedoe aan zijn haren dus helemaal niks. Meestal schudt Marijn dan ook ‘nee’ als we zeggen dat hij onder de douche moet. Als hij de kans krijgt, gaat hij snel in zijn bed liggen en probeer hem dan nog maar naar de badkamer te krijgen. Duwen en trekken aan dat lange lijf heeft allang geen zin meer, maar met spelletjes komt hij wel graag achter je aan. Als ik hem dan de badkamer in gelokt heb, doen we vaak nog even gek voor de spiegel en daarna wil hij zich prima uitkleden. Als we vervolgens de douche aanzetten, probeert hij vaak de douche weer uit te doen. De knoppen zitten bij ons apart van het douchegedeelte, om te voorkomen dat hij plotseling de douche te heet zet.

We hebben de afgelopen tijd vooral geprobeerd om het douchen leuk te maken. Niet met speeltjes, want daar houdt hij niet van. Maar met een handdoek om hem heen. Sinds hij dat een keer bij het logeerhuis mocht, is hij daar stapel op. Marijn slaat dan een badlaken om zich heen en stapt vervolgens onder de douche en geniet dan heerlijk van de douchedruppels. We hebben geen idee waarom hij dat zo lekker vindt.

Als de handdoek kleddernat is, gooit Marijn hem van zich af. Daar moet hij altijd heel hard om lachen, want zo’n kleddernatte handdoek maakt natuurlijk best lawaai. Grappig genoeg is Marijn daarna niet meer onder de douche vandaan te krijgen. Als ik vraag of hij klaar is, geeft hij steeds met 1 vinger aan dat hij nog ‘1 minuutje’ wil. Gelukkig kunnen we de douche aan de buitenkant makkelijk uitdoen.

eerder verschenen bij RTV Oost in de serie ‘een toekomst voor Marijn’: verhalen.rtvoost.nl/eentoekomstvoormarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *