Genieten

Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren. April en mei zijn de maanden van de feestdagen. Heerlijk genieten van wat extra vrije dagen en de eerste zonnestralen. Voor Marijn betekenen deze bijzondere weekenden vooral chaos, gebrek aan structuur en onduidelijkheid. Wanneer de Klimop (het orthopedagogisch dagcentrum) of het logeerhuis wel of niet open is, begrijpt Marijn niet. Zijn pictobord vertelt hem wat voor dag het is en wat hij gaat doen. In die zin leeft Marijn heerlijk bij de dag. Geen stress voor morgen of volgende week. Gewoon ’s ochtends kijken wat je die dag kan verwachten.

Genieten van de wereld in beweging

Een dagje extra thuis vindt Marijn heerlijk. Je maakt hem vooral blij met rustig rondbanjeren in zijn pyjama (of liever nog in hemd en onderbroek), lekker lang filmpjes kijken op de iPad en uitgebreid knuffelen bij ons in bed. Maar daarna wil Marijn toch wel graag wat actie. Meestal hangt er op zo’n vrije dag alleen de iPad, het ontbijt en een foto van aankleden op het pictobord. Dus wijst hij vragend naar het fotobakje. Het liefst zoekt hij zelf de foto’s uit, maar die kans geven wij hem niet. Dan zouden er alleen maar roltrappen, koekjes en ergens wat drinken op het bord hangen. Marijn weet namelijk wel wat hij leuk vindt.
Vorige week met Hemelvaartsweekend was hij een dagje thuis en Marijn kon zijn geluk niet op toen ik liet zien wat we gingen doen: met de trein. Marijn geniet enorm van de wereld in beweging. Dus autorijden, een ritje met de trein of roltrappen zijn bij hem favoriet. Marijn kan dan heerlijk om zich heen kijken en geniet van de beweging die hij voelt.
En nu stond dus weer eens een ritje met het boemeltje op het programma. Van Kampen-Zuid naar Zwolle. Een ritje van slechts tien minuten. Genoeg om Marijn in extase te krijgen. En dat zullen veel ouders met jonge kinderen ongetwijfeld herkennen. Het gele gevaarte heeft een enorme aantrekkingskracht op jonge kinderen. Toen onze dochter een jaar of 2 was, maakten we dit ritje ook regelmatig.

Sinds een paar jaar is dit ritje naar Zwolle nog mooier geworden. Want het station heeft allemaal roltrappen gekregen. Het is dan ook een van Marijn zijn favoriete uitjes: met de trein naar Zwolle, alle roltrappen op en af. Dat zijn er maar een stuk of tien. Het liefst nog een paar keer extra of soms even een keer naar beneden met de lift.

Wat is er mooier dan je kind zo gelukkig te zien?

Vervolgens gaan we op het station ergens wat drinken. Marijn geniet dan heerlijk van een Fristi en een kabouter Plop-koekje. Wij kunnen even uitpuffen met een kopje koffie of thee. Maar veel tijd hebben we niet, want zodra Marijn alles op heeft, wil hij weer op pad. Nog een keer alle roltrappen op en af en de laatste nog een paar keer extra. En dan weer met de trein naar Kampen. Waar Marijn dan heerlijk om zich heen kijkt en geniet van alle vrachtauto’s, koeien en paarden die hij onderweg ziet. En als je goed kijkt, zie je ons ook genieten. Want wat is er mooier dan je kind zo gelukkig te zien?

eerder verschenen bij RTV Oost in de serie ‘een toekomst voor Marijn’: verhalen.rtvoost.nl/eentoekomstvoormarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *