Dromen van een boerderijleven

Ik heb geen idee of Marijn ook droomt. Maar als dat zo is, dan droomt hij vast van een leven op een boerderij. Ik denk dat hij daar helemaal in zijn sas zou zijn. Als echt buitenmens zou hij dan genieten van de ruimte om rond te rennen. Hij zou zijn ogen uitkijken als de tractors langsrijden (en misschien mag hij dan wel mee). Zie ik hem al sjouwen met kisten of zakken en op zijn manier zou hij ook willen helpen met bijvoorbeeld het aanvegen van het terrein. Toch zouden de dieren, zoals koeien, schapen, paarden en varkens veruit favoriet zijn. Marijn vindt ze allemaal geweldig.

Een aantal jaar geleden hebben we naar de mogelijkheden voor een zorgboerderij gekeken. Het leek ons geweldig als hij daar (deels) zijn dagen door zou kunnen brengen. Helaas hebben we nooit een geschikte plek kunnen vinden. Dat had meerdere oorzaken, zoals te groot verschil in niveau, te weinig begeleiding of te ver weg. Wie weet lukt dit in de toekomst alsnog. In de tussentijd zoeken we de dieren gewoon op en hebben we meteen verschillende activiteiten om met Marijn te ondernemen.

Knorren bij de varkens

Kinderboerderij
Natuurlijk gaan we vaak met Marijn naar de kinderboerderij. Dan rent hij als eerste naar de varkens. Eerst kijkt Marijn of ze in de stal liggen en anders weet hij feilloos waar ze buiten in de modder liggen te rollen. Vaak blijft hij daar even staan te kijken, terwijl hij enthousiast knorrende geluiden laat horen. Marijn kan weliswaar niet praten, maar het geluid van een varken of paard imiteert hij als de beste. Ook door middel van gebaren kan hij goed duidelijk maken over welk boerderijdier hij het heeft.
Een ander uitje is een ritje naar de schaapskudde. Alco neemt Marijn vaak op de zondagochtend mee. Met grote passen rent Marijn dan door de heidevelden en kijkt tussendoor even naar de schapen, voelt aan ze en rent weer verder. Het is hier vooral de combinatie van de ruimte om te rennen en de dieren die Marijn gelukkig maakt.

Koeiendans
Nu het voorjaar weer is aangebroken, vullen de weilanden langs de wegen zich ook weer meer met schapen, paarden en koeien. Onderweg wijst Marijn enthousiast naar alle dieren die hij ziet. Hij kan er geen genoeg van krijgen en blijft ons vaak aantikken om duidelijk te maken wat hij allemaal ziet en verwacht dat wij het keer op keer herhalen. Als we thuis vertellen dat we naar de koeien gaan, dan springt hij dolblij in het rond. Koeien zijn ook duidelijk favoriet bij Marijn.
Vorig jaar wilden we hem verrassen door naar de zogenaamde koeiendans te gaan. Dit is de eerste keer dat de koeien, na de winter, weer naar buiten mogen. We moesten even zoeken bij welke boerderij dit werd gehouden en kwamen net iets te laat aangelopen. De koeien waren al in de wei aan het rondspringen. Marijn vond het eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Het was hem waarschijnlijk ook te druk. Al snel ging hij naar de stallen, waar nog enkele koeien waren achtergebleven. Daar liep hij rustig heen en weer, terwijl hij ze af en toe een aai over hun snuit gaf of even lekker zijn hand liet likken door een koe. Nu rijden we vaak naar een zorgboerderij waar de koeien op stal staan. Daar kan Marijn dan lekker door de stallen banjeren.

Genieten van paardrijden

Paardrijden
Ook van paarden geniet Marijn enorm. Hij rijdt dan ook al een jaar of tien paard. Ooit werd ons dat aangeraden, omdat het goed is voor zijn motoriek. Dat is inderdaad in al die jaren flink verbeterd, al durf ik niet te zeggen of dat door het paardrijden komt. Wij zien Marijn er vooral van genieten. Het is prachtig om te zien met hoeveel geduld Marijn helpt bij het ophalen van ‘zijn’ paard. Hij loopt dan echt te stralen. Marijn heeft wel hulp nodig bij het opstappen en tijdens de rijles loopt er standaard een begeleider mee. Want hoewel Marijn af en toe best de teugels vasthoudt, is hij vooral snel afgeleid. Zeker als het paard in draf gaat. Dan geniet Marijn met volle teugen en zwaait en gebaart hij er flink op los. Ik was er waarschijnlijk allang vanaf gevallen, maar hij blijft wonderwel stevig in het zadel zitten. Sinds dit jaar merken we dat Marijn de paarden steeds leuker begint te vinden. Dus ik denk dat we komend jaar niet alleen koeien gaan opzoeken, maar ook wat vaker tussen de paarden te vinden zullen zijn.

eerder verschenen bij RTV Oost in de serie ‘een toekomst voor Marijn’: verhalen.rtvoost.nl/eentoekomstvoormarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *