Speelgoed

In ons huis is nog volop speelgoed te vinden: legoblokken, een duplo-trein, playmobil en heel veel auto’s. Toen Marijn nog jong was kochten we enthousiast allerlei speelgoed. Maar helaas bleven de meeste speeltjes onaangeraakt.
Tot een jaar of zeven kon Marijn zichzelf even vermaken met speelgoed. Vooral als het geluid maakte of knopjes had. De ballenboom van V-tech was jarenlang favoriet. Steeds opnieuw was Marijn bezig om bal na bal bovenin de boom te duwen. Het liefst een aantal ballen snel achter elkaar en dan genieten hoe ze naar beneden rolden. Ook sabbelde hij graag aan alle knopjes. Het liefst als hij net een koekje had gegeten. En als hij het zat was, gooide Marijn de ballen door de kamer heen.

Marijns favoriete speeltje: de ballenboom

Op een gegeven moment had de boom zijn langste tijd gehad en voor de nieuwere versie had Marijn geen belangstelling. Toch staat deze versie nog steeds in de kast, omdat Marijn heel soms er toch even mee speelt. Net zoals hij plotseling na maanden weer even zijn gitaar kan pakken om ermee te spelen. Daarom durven we ook nooit speelgoed weg te doen. Je weet maar nooit.

Dierenboerderij
Een ander favoriet speelmaatje van Marijn was een boerderij met dierengeluiden. Het bijzondere was dat je deze ook op de Franse taal kon zetten en dus hebben we heel lang alle dieren in het Frans gehoord. We waren op een gegeven moment benieuwd of hij eerder Frans dan Nederlands zou gaan praten. Maar helaas is het nooit tot echte woorden gekomen, al kan hij wel heel goed het geluid van een varken nadoen. Knor!
Nu speelt Marijn nauwelijks nog met speelgoed. Heel af en toe maakt hij van grote blokken een kleine toren. Maar meestal pakt Marijn de blokken of de ballen om er vervolgens tegenaan te slaan of ze te verstoppen in zijn broek. Regelmatig komt hij dan ook thuis met ballen uit de ballenbak of grote blokken in zijn broekzak. Inmiddels wordt hij vooraf gefouilleerd voordat hij naar huis mag.

Puzzels
Het enige waar Marijn zich nu nog mee vermaakt zijn puzzels. Toen hij klein was oefenden we veel met de knoppenpuzzels omdat dit goed was voor de ontwikkeling van zijn fijne motoriek. Toen hij dat door had, haalden we enthousiast een wat moeilijkere puzzel. Daar wilde Marijn in eerste instantie niks van weten. Totdat we de knoppenpuzzels verstopten. Dat werkte. Sindsdien ontwikkelt hij zich gestaag. Inmiddels kan Marijn puzzels van vijftig stukjes maken. Dan moet je wel de eenvoudigere puzzels bij hem weghalen, anders blijft hij die pakken.
Het kost wel even tijd om Marijn aan een nieuwe puzzel te laten wennen, want hij kiest het liefst een bekende puzzel en wil die vervolgens steeds opnieuw maken. Dag in, dag uit. Soms rustig meerdere malen per dag. Bij nieuwe puzzels heeft Marijn in het begin nog wat hulp nodig en daar houdt hij niet zo van. Ook worden de stukjes steeds kleiner en dat lukt hem niet altijd met zijn fijne motoriek. En echt veel geduld heeft hij niet.

Puzzelen is een van zijn favoriete bezigheden

Het liefst maakt Marijn nu puzzels van vijfentwintig stukjes. Dat kan hij feilloos. Het blijft een bijzonder fenomeen hoe snel hij dat kan. Daarbij puzzelt hij niet zoals de meesten van ons. Het lijkt erop dat hij niet kijkt naar de randjes of welke stukjes bij de afbeelding horen. Marijn lijkt de vorm en afbeelding van een stukje te herkennen en te onthouden waar deze moet komen in een puzzel. Hij kan dan ook rustig op twee plekken tegelijkertijd met dezelfde puzzel bezig zijn. Of gewoon twee puzzels door elkaar. En het liefst ook nog op de kop.

Marijn heeft overigens wel een duidelijke voorkeur voor de afbeeldingen van puzzels. Het moet iets zijn wat hij kent. De puzzels mogen ook niet teveel kleine details bevatten. Het liefst wil hij puzzels van Cars. Talloze heeft hij er al gemaakt. Onze kast puilt dan ook uit met allerlei puzzels van dit autootje. Toch proberen we af en toe Marijn uit te dagen door een andere puzzel te kopen. Een puzzel van een tractor was geen succes (teveel details), maar Peppa Pig was een schot in de roos. Enthousiast ging hij aan de slag en maakt deze puzzel in een keer, vrijwel zonder hulp. Op de kop! En nu is dat zijn nieuwe favoriet en liggen de puzzels van Cars voorlopig werkeloos in de kast.

eerder verschenen bij RTV Oost in de serie ‘een toekomst voor Marijn’: verhalen.rtvoost.nl/eentoekomstvoormarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *